ضرورت شناخت زودهنگام اختلالات روانی کودکان از نگاه یک فوقتخصص روانپزشکی
دکتر اشرف تشکری، فوقتخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، در گفتوگو با وبدا خوزستان اظهار داشت: اختلالات رفتاری در کودکان، موضوعی مهم و پیچیدهای است که تاثیر عمیقی بر روند رشد روانی و رفتاری آنان دارد؛ این اختلالات مجموعهای از ناهنجاریهای رفتاری را در بر میگیرند که معمولا در تعارض بین کودک و محیط اجتماعی او ایجاد میشوند.
دکتر تشکری گفت: این اختلالات برای کودکان، خانوادهها و جامعه میتواند پیامدهای مخربی مانند اختلافات خانوادگی، مشکلات تحصیلی، چالشهای اجتماعی و حتی مسائل حقوقی را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: مجموعهای از عوامل همچون شرایط خانوادگی، گروه همسالان، ویژگیهای زیستی و اجتماعی کودک، تفاوتهای جنسیتی و حتی عوامل محیطی مانند آلودگیها، میتوانند به ایجاد و بروز اختلالات روانی در کودکان دامن بزنند. بنابراین شناخت زودهنگام و مداخلات بهموقع نقشی موثر در کنترل و پیشگیری از تشدید این رفتارها دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز خاطرنشان کرد: کودکان در سنین پایین به دلیل محدودیت قدرت بیان، نمیتوانند افکار و احساسات خود را بیان و یا برای درمان مراجعه کنند، از اینرو لازم است خانوادهها با علائم اولیه اختلالات روان آشنا باشند.
دکتر تشکری به برخی نشانههای اولیه بروز اختلالات روانپزشکی در کودکان اشاره کرد و گفت: کندی در رشد زبان و تکلم، رشد حرکتی، مهارتهای اجتماعی و تواناییهای یادگیری در کودکان، بخشی از علائم اولیه است که والدین باید نسبت به آنها هوشیار باشند.
وی ادامه داد: از دیگر نشانههای ابتدایی اختلالات روانی در کودکان، میتوان به دشواری در انجام کارهای روزمره و ناتوانی در مراقبت از خود، احساس شدید و مداوم غم و اندوه، احساس نگرانی و ترس یا اضطراب غیر منطقی، تغییرات خلقی، داشتن ادراکات غیر واقعی و توهم و افکار غیر واقعی و ناتوانی از تفکیک خیال از واقعیت متناسب با دوران کودکی اشاره کرد.
این فوقتخصص روانپزشکی نسبت به هوشیاری خانواده برای توجه به تغییر در فرآیند خواب و عادات تغذیهای کودک تاکید کرد و گفت: این تغییرات، خطر ابتلا به اختلالات روانی در کودکان را هشدار میدهد بنابراین والدین باید این تغییرات را در کودک خود جدی بگیرند.
دکتر تشکری افزود: احساس عصبانیت شدید و رفتارهای پرخاشگرانه، مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر و همچنین تفکر یا اقدام به خودکشی در کودکان از دیگر نشانههای خطر ابتلا به اختلالات روانی است.
وی تاکید کرد: درک عمیقتر از مسائل کودکان و ارتباط صحیح با آنها موجب پیشگیری و مداخله زودرس در مواجهه با این اختلالات میشود. همچنین اهمیت دادن به حالت روانی و رفتاری کودکان و ارائه حمایت و راهنمایی مناسب نیز به آنها کمک میکند تا به شیوههای سالمتری از برخورد با مشکلات خود بپردازند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید